Lees het hele verhaal op Genneptoen
klik daarvoor hier
Bijzondere foto van fotograaf Perolles. Ongelofelijke scherpte diepte voor die tijd! Het Jaar is augustus 1899 waar de Genneper molen nog een niet afgedekt waterrad bezat. Er zijn maar liefst 17 personen (zoekplaatje!) op het origineel herkenbaar.
Ongeveer midden op de de foto staat, met de hamer in de hand, de smid, Eberhard Loeffen die het watterrad gemaakt heeft. De smid is goed herkenbaar aan de voorhamer die hij draagt. De man in de deuropening van het sousterrain Carl Wilhelm Steinman geb. 5-11-1852 is. Het sousterrain van de Molen noemde de arbeiders 'de volmeule' of ook wel 'de hèl'. De eerste sluismeester heette Heintje van Laan.(Ook op de foto) De huizen op de Haspel: werden in die tijd bewoond door de gebroeders Hermens (in 't Genneps: Hé.rmse.). Ze waren kleermaker en barbier.
Voorts hielden ze café. Het rechtse huis werd rond 1875 bewoond door de pottenbakker Kobeske Zevens die in het achterhuis zijn werkplaats had. Links van de Gennepermolen zien we de hoek van de Niersstraat en een stukje verderop in de NIersstraat het uithangbordje van hotel Verzett. De sluiswerken waren blijkbaar ook een prima plek om te vissen, gezien de 2 jongens met een hengel op de foto. Op deze plek aan de Niers ligt al van oudsher een watermolen. In de 2e helft van de 19e eeuw is hier de "Limburgsche Tarwe Bloem Fabriek"van dhr van den Bogaard gevestigd. Tot de komst van de NBDS was hij de grootste werkgever van Gennep.
Op 9 feb 1886 brandt de fabriek af en wordt niet meer opgebouwd. In 1898 koopt Carl W steinmann (uit Hengelo) met een vennoot Hendrik Kooij uit Arnhem de bouwval om er een fabriek voor de vervaardiging van houten voorwerpen te starten. En zo geschiedt het. Er wordt een nieuw waterrad gemaakt en de sluizen in de Niers worden aangelegd. In 1899 komt de fabriek in bedrijf. We hebben een foto van het personeel bij het 12,5 jarig jubileum. In 1901 werken er al 30 man. Het waterrad heeft in 1917 afgedaan en men schakelt dan over op dieselelektrische aandrijving. In 1982 gaat de Gennepermolen failliet. Meer dan 50 man staan op straat. De gemeente koopt het complex en verkoopt later weer het fabrieksgedeelte aan de woningbouwvereniging die er appartementen in maakt. De rest van het terrein en gebouwen wordt in gebruik genomen door de dienst gemeentewerken en de brandweer. Nu ,2021, is de brandweer en gemeentewerf al jaren verhuisd naar de Heijenseweg; is de woningbouwstichting verdwenen (en van naam veranderd!) en zijn er appartementen gevestigd op de bovenverdiepingen. Op de begane grond zetelt al jaren het kantoor van Notaris Wendelaar. De plannen voor een nieuwe waterrad zijn helaas - tot op heden - niet gerealiseerd. De gemeente heeft nog grootste plannen met de Niersoever rechts van dit gebouw.(bron o.a. Gennepnu)